Održana sv. Misa za 1500 žrtava bačenih u Husinu jamu na Vagnju

objavljeno u: Vijesti | 0

U subotu je u blizini prijevoja Vaganj, u planini Kamešnica između Sinja i Livnaslužena sv. misa zadušnica za civilne i žrtve Drugog svjetskog rata koje su partizani, bez suda i presude, na najokrutniji način likvidirali i bacili u zloglasnu Husinu jamu. 

Prema dosadašnjim spoznajama, u tu jamu partizani su od listopada 1944. do završetka Drugog svjetskog rata bacili najmanje 500, a neki izvori navode i 1.500 osoba iz sinjskog i livansjkog kraja.

Pred nekoliko stotina okupljenih vjernika, rodbine i štovatelja žrtava Husine jame, svetu misu zadušnici u koncelebraciji sa župnicima sudjednih livanjskih i sinjskih župa predvodio je fra Vinko Sičaja, župnika u Livnu, dekan livanjskog Dekanata i definitor Bosne Srebrene.

U svojoj propovijedi fra Vinko je zahvalio svima koji svojom nazočnozočnošću ne dopuštaju da padnu u zaborav svi oni koji su nedužno skončali svoj život u mukama te jeden od mnogobrojnih jama u koje su komunistički zločinci bacali svoje političke i druge protivnike i neistomišljenike.

-Čujete li krik, jauke? Odzvanjaju i danas u dubini ove jame i u našim dušama. Miješaju se s našom molitvom, odzvanjaju u našoj svijesti, kao da nam žele poručiti: „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti“, rekao je fra Vinko Sičaja ističući kako najmanje što možemo jeste moliti se i iskazati počast i sjećati se svih poginulih hrvatskih branitelja i svirepo ubijenih bez suda i obrane.

Izvor: Fenix-magazin/SIM/Davor Puđa

Link: http://fenix-magazin.de

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)