KAMEŠNICA: Tragovima nekadašnjeg života | KOŠARE, STANOVI i BUNARI

Kamešnica je nekada bujala životom o čemu svjedoče brojne košare, stanovi i bunari koji su na njoj izgrađeni za potrebe pastira, stoke i onih koji su izvlačili šumu na magarcima ili konjima. Košare su zapravo jednostavne nastambe za pastire koji su čuvali stoku, građene samo od kamena, često lijepo klesanog kamena. Ovom prilikom posjetili smo dio Kamešnice poznat kao Plana, dio koji je rijetko posjećen i na neki način zaboravljen. Upravo na ovom području Kamešnice postoje tragovi brojnih košara i nekoliko bunara, od kojih smo neke uspjeli snimiti. Većina ovih košara je sve do 1960-tih godina bila useljiva i u relativno dobrom stanju.

Prva košara na koju nailazimo je Smajina košara koja se nalazi neposredno ispod Golog vrha (1200 m/nv). Iako je bilo vjetrovito i hladno vrijeme kod Smajine košare nam je bilo ugodno što govori da se pazilo na samu lokaciju gradnje. Smajo (Brko) Bulić je na ovom prostoru imao i svoju njivu koja se obrađivala.

Nakon Smajine košare, zalazimo malo dublje u područje Plane i nalazimo na Pavića košare koje su među očuvanijim košarama na Kamešnici. U blizini ovih košara nalazi se Pavića bunar, koji je građen od klesanog kamena i gline. Također tu je i dolac ograđen suhozidom u koji su se “spraćale” krave i ovce.

Pavića košare
Pavića bunar

Nedaleko od Pavića košara nalaze se košare Bojanušića, Omazića, Sabljića, Mihaljevića, Šimunaca, Čeka i Bulića doduše u lošijem stanju. Zub vremena je učinio svoje.

U blizini vrha Mala plana nalazi se Bojanušića bunar, najočuvaniji bunar na ovom dijelu Kamešnice. Jedan je od rijetkih koji se izgrađen od betona i kamena, u njemu i danas ima vode. Ostali bunari su građeni od gline i klesanog kamena.

Bojanušića bunar, “najmoderniji” bunar na Kamešnici

Iako je život tada bio težak, oni koji su ga proživjeli sa nostalgijom ga se sjećaju. Kroz rano jutro bi se krave pomuzle, zatim izvele na ispašu na pašnjake Golog vrha, Jasenove strane ili visoravni Kosnice. Za doručak bi se “svarila” pura koja bi se jela sa kiselinom (kiselim mlijekom koje se u košarama “kiselio”). Za užinu bi se najčešće jela slanina i “kruv” dok bi se najčešće večerala grahova čorba. I tako iz dana u dan sve do prvih snjegova.

Ovaj video ispod prikazuje ostatke nekadašnjeg života na planini Kamešnici.

Kameno korito isklesano u kamenu…

Kameno korito

Zahvaljujemo se Boži Paviću na korisnim informacijama.

Više o planini Kamešnici na linku ispod:

Planina Kamešnica

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)