Svečano proslavljena Cvjetnica u Župi Podhum (Raspored Sv. Misa)

objavljeno u: Vijesti, Župa Podhum | 0

Blagdan Cvjetnice, Nedjelja Muke Gospodnje početak je Velikog ili Svetog tjedna – godišnje proslave najvećih otajstava vjere – Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Posebno svečano bilo je u župi Podhum kod Livna.

Na početku Mise župnik fra Jurica Periša blagoslovio je maslinove grančice i grančice jelice. Ove godine zbog kiše izosta je svečana procesija ispred crkve, ali zato je se procesija odvijala unutar crkve. U kojoj su sudjelovali članovi župnog zbora i brojni ministranti te okupljeni narod koji se s granama maslina te s pjesmom napravili uvod u sveto blagdansko slavlje.

Župni zbor je svečano otpjevao Muku po Mateju. Uloge u muci pjevali su solo domaći vjernici i članovi župnog zbora: Nikola Babić, Marko Omazić, Miroslav Propadalo, Mirko Eranović Miće, Draško Ćurić, Milka Propadalo i Toni Pavić.

Župnik fra Jurica je u propovjedi potaknuo vjernike na razmišljanje što Muka Isusova znači danas nama koji znamo i svoga Boga i svoje bližnje izdati i ostaviti. Mijenja li nas Isus i naše kršćanstvo? Zašto se nakon toliko misa i pročitanih evanđelja i izrečenih propovijedi ne promjeni srce naše? Cvjetnica sažetak korizme, u sebi sadržava naš život i naše odnose među ljudima: radost susreta ali i razočaranje s ljudima, obiteljima te izdaju i smrt tih istih donosa. Fra Jurica je na kraju svete mise pozvao sve da kroz ove dane čuvamo i pazimo jedni druge kako nam naše svađe i naše nesuglasice ne bi umanjile važnost proslave svetih dana koji su pred nama.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor na čelu s orguljašem Mirkom Puđom,

Cvjetnicom započinje Veliki tjedan u kojem se kršćani spominju Muke Kristove, nakon koje dolazi najveći kršćanski blagdan – Uskrsnuće Kristovo koje ćemo i ove godine svečano i dostojanstveno proslaviti u Župi Podhum.

Raspored Sv. Misa donosimo ispod:

Tekst/foto: Mirko Puđa (Selo Miši)

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)