Prezime Relata

objavljeno u: Vijesti, Vijesti iz sela | 0

U nastavku ćemo predstaviti prezime Relata, koje je u ne tako davnoj prošlosti bilo zastupljeno u Podgradini. Relate su u selo Podgradinu došli iz Dobranja kod Tijarice  (Dalmacija, Hrvatska) u razdoblju od 1800.-1820. godine.

Potapanjem polja Buškog blata i stvaranjem hidroakumulacije Buško jezero mnogi stanovnici ovih krajeva koji su svoju egzistenciju uglavnom bazirali na poljoprvredi i stočarstvu se raseljavaju diljem svijeta. Među njima su i Relate koji Podgradinu napuštaju u razdoblju od 1970.-1977. godine. Dio ih se seli u livanjsko selo Žabljak (par kilometara od Livna), a dio u Sesvete kod Zagreba (Hrvatska).

Prezime Relata je izuzetno rijetko u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Koliko je rijetko dovoljno govori činjenica da u Hrvatskoj danas živi tek oko 30-40 osoba koje ponosno nose to prezime. Neki od njih su upravo Relate koje su iz Podgradine odselile u Hrvatsku. Što se tiče Hrvatske uglavnom su prisutni u Zagrebu (Sesvete) i Splitu.

Koliko ih točno ima u Bosni i Hercegovini nije nam poznato osim da u okolici Doboja i Livna živi mali broj Relata koji vuku hrvatsko porijeklo. Nadamo se da ćemo nakon objave službenog popisa stanovnika u BiH koji je obavljen 2014. godine imati više podataka.

 

Stara kuća obitelji Relata iz Podgradine koju napuštaju 1977. godine

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *