Prezime Pervan

objavljeno u: Vijesti | 0

U nastavku ćemo predstaviti prezime Pervan koje je često u našim krajevima a zastupljeno je i u Podgradini.

Prema knjizi Tomislava Perkovića “Stoljeća moga kraja – Povijest livanjske župe Podhum” podgradinjski Prevani porijeklo vuku s Tijarice ( Dalmacija ), a u Podgradinu doseljavaju 1823. godine. No među mještanima postoji i druga verzija da dio Pervana iz Tijarice vuče porijeklo iz Podgradine.

Prezime Pervan se prvi put javlja u pisanom obliku na području Broćna, selo Čitluk, 1742. godine u popisu biskupa fra Pave Dragićevića. Po učestalosti prezime prevan ulazi u 500 najčešćih prezimena u Hrvatskoj.

Pervani su Hrvati, dobrim dijelom iz Vrgorca, a prema nekim izvorima iz Čitluka (BiH) ili Kričke pored Drniša. Razmjerno najviše Pervana u proteklih sto godina rođeno je u Kokorićima kraj Vrgorca, gdje se svaki drugi stanovnik prezivao Pervan. U Hrvatskoj danas živi oko tisuću Pervana u oko 305 domaćinstava (525. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 400, pa se njihov broj od do danas gotovo utrostručio.

Glavni migracijski pravci Pervana u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Livna (BiH) u Zagreb, iz Glamoča (BiH) u Sinj te iz Trilja u Split. Također, mnogo Pervana iz Sinja seli u BiH tako da ih možemo naći u mnogim mjestima diljem BiH.

Pervani su prisutni u gotovo svim hrvatskim županijama, u ukupno 85 općina i 107 naselja, znatno više u urbanim sredinama (74%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (250), Vrgorcu (120), Splitu (100), Osijeku (30) i u Sinju (25).

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.