Poginuli iz Podgradine u 2. svjetskom ratu

U nastavku donosimo popis poginulih iz Podgradine u 2. svjetskom ratu. Popis je izvučen iz odlične knjige fra. Marijana Karaule “Knjiga bola – Stradanje Hrvata livanjskog kraja u dva posljedna rata” koju vam ako ju do sada niste pročitali toplo preporučujemoU knjizi je opisano stradanje Hrvata livanjskog kraja u dva posljednja rata 20.stoljeća, onom 1941-1945. i ovom nedavnom 1991-1995. godine.

Prema ovoj knjizi iz Podgradine smrtno su stradale ukupno 24 osobe, od kojih su 23 muške osobe i jedna (1) žena. Najstarija poginula osoba imala je 54 godine, a najmlađa samo 17. Najmlađa i ujedno jedina ženska osoba koja je poginula iz Podgradine prema ovoj knjizi je Jela Pavić sa samo 17 godina. Većina poginulih je bila u ranim dvadesetim godinama.

Postoji mogućnost da je popis poginulih dosta duži jer se podaci o poginulima u ratu i dugo nakon rata gotovo da i nisu službeno vodili niti je se o njima smjelo javno priičati.

Ukoliko znate za neku osobu koja je stradala u 2. svjetskom ratu, a ne nalazi se ovdje možete nam se javiti preko komentara u ovom članku ili na našu e-mail adresu: podgradina@gmail.com.

Nadamo se da ćemo uskoro objaviti i popis svih poginulih iz cijele Župe Podhum.

Napomena!

Podaci poginulih u 2. svjetskom ratu iz Podgradine preuzeti iz knjige fra. Marijana Karaule:

“Knjiga bola – Stradanje Hrvata livanjskog kraja u dva posljedna rata”, 2005. god.

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)