OBIČAJI: Po grančice jelice na Fiskiju (Brljuša, Kamešnica)

objavljeno u: Običaji, Vijesti, Vijesti iz sela | 1

U našim krajevima zadržao se običaj blagoslova grančica jele (jelica) za Cvjetnicu. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan, kada se kršćani prisjećaju Isusovog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Iako je tada mnoštvo dočekalo Isusa s palminim grančicama, zbog nedostatka istih u ovom klimatskom pojasu posvećivale su se grančice crnogoričnog drveta, a u našim krajevima najčešće grančice jele, popularno zvane jelice.

Blagoslovljene grančice koje bi se blagoslovile u crkvama bi se čuvale u kući, gospodarskim objektima, među blagom s ciljem da zaštite obitelj i blago od zla, nesreće i bolesti. Često bi se iznosile i u polje da bi zaštitile poljoprivredne kulture od vremenskih nepogoda i štetočina ali i poboljšale urod.

Na samu Cvjetnicu blagoslovljene grančice se nose na groblje i ostavljaju na grobovima najbliže rodbine ili onih koji se nema “ko spomenut”.

Mještani Podgradine u prošlosti bi po jelice išli “u Kamešnicu” i to je u pravilu bio muški zadatak. “Usječene” jelice bi se poklanjale susjedima i rodbini, a oni poduzetniji bi jelice prodavali ispred crkve prije i nakon sv. Mise.

Nažalost, danas se jelice (u novije vrijeme i maslinove grančice ili grančice palme) kupuju i rijetki ih sijeku u prirodi. Mi smo ove godine odlučili prošetati do Fiskije, mjesta na Kamešnici koje se nalazi na 1350 m/nv gdje su naši stari sjekli jelice.

U nastavku donosimo nekoliko fotografija našeg puta od Ozrne preko Potajnice do Fiskije dok cijeli fotoalbum možete pronaći na linku ispod ovih fotografija.

Dolac iznad Ozrne, nedaleko od pećine je potpuno zarastao no ipak smo se nekako probili. Otkad je kućica na Potajnici izgorila a na Pešinom vrilu se sagradila nova ovaj dio Kamešnice je slabije posjećen. No nakon što se prođe dolac put je prohodan i solidno markiran sve do Potajnice.

Na slici iznad je Vučija glava, poznati kamen gdje se često predahne.

Negdje na pola puta do Potajnice snijega ima sve više.

Vjetar je porušio mnoga stabla…

Na izvoru Potajnica smo se napili vode i malo odmorili. Prisjetili smo se i stare planinarske kuće koja je izgorila (namjerno zapaljena?) prije dosta godina…

Nastavljamo dalje prema Fiskiji. Do nje vodi dobro markirani put. Ponegdje se dobro propada u snijeg kojeg ima i preko metra…

No ne damo se, nastavljamo dalje…

Raskrižje! Još malo do Fiskije…

Napokon stigli do Fiskije nakon 4 sata napornog hodanja kroz veliki snijeg…

Naložili smo vatru ispod jednog velikog, nakošenog kamena gdje nema snijega da se ugrijemo i osušimo odjeću…

Nešto prezalogajili na malom improviziranom stolu te siti krenuli po jelice u blizini Fiskije…

Pronašli i usjekli jelice…

Obradili ih…

I uputili se kući…

Od Ozrne do Fiskije trebalo nam je oko 4 sata s nekoliko kratkih predaha, dok smo silazili oko 2 sata. Sve u svemu proveli smo divan dan u prirodi.

Ostale fotografije (njih 78) pogledajte na linku ispod:

FOTO: Po jelice na Fiskiju (Brljuša, Kamešnica)

 

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)