Nakon 40 godina Žuljevići postali rekorderi i konačno dobili HEP na sudu

Da li možete vjerovati da sudski proces može trajati 40 godina? Da, kod nas je i to mnoguće. Pok. Bože Žuljević prije mnogo desetljeća pokrenuo je sudski postupak zbog prisilno oduzete zemlje za potrebe izgradnje hidroakumulacije Buško jezero i taj postupak je prije par mjeseci napokon na Općinskom sudu dobio rješenje. No na novi rekord se vjerojatno neće dugo čekati jer mnogo ljudi iz Podgradine te Župe Podhum također čeka na presudu Općinskog suda već desetljećima za prisilno oduzetu zemlju.

Oduzimanje zemlje početkom 70.-tih za izgradnju tada najvećeg krškog jezera u Europi imalo je za posljedicu masovno raseljavanje lokalnog stanovništva Župe Podhum ( selo Podgradina zasigurno je najpogođenije selo ) jer su mnogi tada živjeli isključivo od poljoprivrede te stočarstva. Stanovništvo je tada selilo diljem zemaljske kugle a tadašnja država im je dala mizerne naknade za zemlju te kuće koje su danas posebna priča. Naime mnoge te kuće danas u vlasništvu Općine Livno su uglavnom razrušene, zapuštene ,obresle grmljem i kao takve predstavljaju pravu opasnost za lokalno stanovništvo, pogotovo za malu djecu koja se četo tuda igraju, ne shvaćajući opasnost. Ne treba zaboraviti da su te iste kuće kroz mnogo godina postale odlagalište smeća.

Mještani sela se nadaju da će općinske vlasti imati razumjevanja prvenstveno za rješavanje pitanja razrušenih starih kuća jer zaista predstavljaju pravu opasnost za lokalo stanovništvo. Određeni kontakti prema Općini već su ostvareni. Naravno, o svemu ćemo vas obavještavati.

No da se vratimo temi iz naslova. U nastavku možete u cijelosti pročitati tekst novinara Avaza Ale Kambera.

Žuljevići iz livaniskog sela Podgradina svijesni su već 40 godina da je put do pravde dug i da je pravda spora, ali ne gube nadu da je, ipak, dostižna.

Bože Žuljević, koji je i umro prije pola godine ne dočekavši ni nakon 40 godina prvo pozitivno sudsko rješenje u svoju korist, samo je jedan od brojnih Livnjaka i Duvnjaka kojima je prije više od 40 godina gradnjom akumulacije Buško jezero za potrebe dalmatinske Hidroelektrane „Orlovac“ oduzeta zemlja te dio drugih nekretnina.

Kada mi kupujemo onda je 10 puta skuplje

Mate Žuljević (sin pok. Bože) navodi da je dio njihove zemlje potopljen i na duvanjskoj strani jezera ali im se ocjena izuzetog zemljišta vrši prema livanjskim kriterijima, koji su nepovoljniji od duvanjskih.
-Ako nama država, naša ili Hrvatska, svejedno, oduzima zemljište, onda nam plaća mizernih 1,5 do 3 KM po kvadratu, a kada ja tražim od te iste države da u blizini kupim zemljište iste kategorije onda je 10 puta skuplje. Nas HEP zaobilazi u svojim obavezama i nudi i nama i cijeloj Općini i državi mizerne ili čak nikakve naknade, a kada oni odluče, svoje dalekovodne stupove stavljaju pored sela i naših parcela na kojima se onda ne može graditi ništa drugo pa nas i na taj način oštećuju, navodi on.

Bez zaštite

On je jedan od onih kojima ni dinara, ni kune, ni marke nije isplaćeno na ime izuzetog zemljišta, drugih nekretnina i na ime izgubljene dobiti od svog vlasništva.
Naravno, potražio je sudsku zaštitu, ali se proces rastegao još od socijalizma do kapitalizma, kroz dva stoljeća, jer su pravnici dugo držali predmete u ladicama, često se mijenjali, igrali se sa oštećenima kao s ping-pong lopticom.

Rješenje Općinskog suda u našu korist konačno je doneseno 23. februara
2011. godine, tri mjeseca nakon smrti moga oca, koji je to vodio svih ovih godina
– kaže Mate Žuliević (50), Božin sin, koji sada, nakon očeve smrti, nastavlja tražiti pravdu.

Sutkinja je presudíla da im se na ime naknade za izuzetih 41.412 kvadratnih metara pašnjaka. oranica i okućnice sa 17 katastarskih čestica, poplavljenih jezerom i kanalom koji presjeca zemlju, isplati 132.302,90 KM, te 194.269,38 KM na ime izgubljene dobiti koju bi ostvarili da su izuzete nekretnine koristili ovih 40 godina, kao í 4.588,80 KM na ime izuzete šume i rastinja.

Prema rješenju, ”HEP – Proizvodnja” d.o.o, ”PP HE Jug-Sp1it”, uz navedene iznose, trebao bi da isplati i sudske troškove u iznosu od 4.703 KM.

Uložli žalbu

No, putem advokata koji nas zastupa, uložili smo žalbu Županijskom sudu, nezadovoljni iznosom koji nam je određen, a čujem da se i HEP, također, žalio držeći da je spomenuti iznos za njih previsok. Mi smo se žalili na povredu odredaba parničnog postupka, na pogrešno i nepotpuno utvrđivanje činjeničnog stanja te na pogrešnu primjenu materijalnog prava vjerujući da će Županijski sud odlučiti drugačije, odnosno povoljnije u našu korist – kaže Mate.

Žuljevići krive državu i smatraju da je zatajila te da se radi o političkom i međudržavnom odnosu.
-Nas su i Bosna i Hercegovina i Hrvatska trebale zaštititi pravično i na vrijeme obeštetiti, a ne da se dva stoljeća sudski ganjamo u neizvjesnosti kako će sve biti završeno i tko će to sve živ dočekati – kaže Mate

Autor teksta: Ale Kamber

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)