Martin Pervan i kolege s FESB-a osvojili prvu nagradu za svoj izum

objavljeno u: Vijesti | 0

Studenti Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu Slaven Damjanović, Martin Pervan (naš dečko iz Podgradine) i Marko Čalić osmislili su i u svom malom laboratoriju u Slavenovoj sobi izradili funkcionalan proizvod namijenjen poljoprivrednicima, koji se temelji na sustavu praćenja utjecaja vremenskih prilika na tlo, praćenja temperature, vlažnosti i tlaka zraka. Sva trojica smještena su u Studentskom domu, Slaven je iz Glamoča, Marko iz Viteza, Martin iz Livna.

Prema ocjeni žirija, njih trojica bili su najbolji u konkurenciji 30 natjecateljskih timova iz više europskih zemalja (Engleske, Španjolske, Portugala, Poljske, Estonije…), a pojedini članovi timova došli su iz Singapura, Argentine, Indije i Nigerije.

– Naš uređaj je jednostavan za upotrebu, koristi moderne tehnologije, baterijski se napaja i nije mu potrebna nikakva infrastruktura ni prethodno znanje za postavljanje. Korisnik jednostavno upali uređaj, zakači ga gdje želi, i svi izmjereni podaci mu se prikazuju na mobitelu ili računalu posredstvom naše aplikacije kroz grafove i tablice. Uređaj se može koristiti u praćenju stanja na svim poljoprivrednim kulturama, ali trenutačno smo više fokusirani na implementaciju u vinograde i voćnjake – govori nam Slaven Damjanović u društvu sa svojim prijateljima i kolegama s FESB-a.

Nadmašena očekivanja

Razgovarali smo u prostorijama Studentskog poduzetničkog inkubatora (SPI) na Ekonomskom fakultetu, koji je organizirao ovo prvo međunarodno studentsko natjecanje, uz značajan doprinos studenata volontera i voditeljice SPI-ja Lane Ugrčić.

Zadovoljni su, kažu, komentarima koje su dobili, nadmašili su čak njihova očekivanja premda im ovo nije prva nagrada za “eAgrar”. Lani su osvojili treće mjesto na natjecanju “Elektroboj” u Zagrebu, a na natjecanju koje su nedavno organizirali ICT Županija i FESB njihov rad proglašen je najboljim studentskim projektom.

Slaven i Martin studiraju elektrotehniku, a Marko računarstvo. U projekt su krenuli s idejom da naprave uređaj koji će nekome biti koristan, a pokazalo se da ima velike mogućnosti u pomoći poljoprivrednicima. Uskoro “eAgrar” ide u punu upotrebu, a već sada ga koristi nekoliko vinogradara u Trogiru i Vrgorcu. I svi ostali poljoprivrednici, koji bi se htjeli više informirati o značajkama i radu sustava, mogu im se javiti putem eAgrar web-stranice. Uspostavili su i suradnju s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, a za razvoj projekta zainteresirani su i predstavnici investicijskih fondova koji su bili u žiriju na sveučilišnom startup natjecanju.

Kad govore o tome što ih je ponukalo u pokretanje ovog projekta, istaknut će klimatske promjene koje imaju ozbiljan utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju, što dovodi do manje produktivnosti.

– Poljoprivrednici imaju velike probleme s bolestima na svojim poljima zbog klimatskih i vremenskih šokova i nedostatka informacija s polja. Vrlo je teško svakodnevno odlaziti u polje samo kako bi se pogledalo stanje na usjevima. Poljoprivrednici gube puno vremena i nemaju prave informacije. Kako mi se otac bavi proizvodnjom krumpira, imao sam priliku vidjeti kolike štete mogu nanijeti bolesti. Zbog vremenskih šokova, poljoprivredne kulture postaju sve osjetljivije i ranjivije. Zbog toga poljoprivrednici često koriste velike količine kemijskih sredstava kako bi bili sigurni da se bolest neće pojaviti. Na taj način se u plodove unose velike količine tvari štetnih za ljudski organizam, a samim tim plodovi postaju manje kvalitetni – kazuje Slaven.

Klimatske promjene

Dodaje kako danas 40 posto svjetske populacije ima “pametne” telefone, ali, nažalost, poljoprivredna proizvodnja je ostala gotovo ista zadnjih 40 godina. Poljoprivrednici još uvijek obavljaju sve aktivnosti na temelju svojih osjećaja i iskustva. No, zbog klimatskih promjena, poljoprivredna proizvodnja ne može funkcionirati kao prije.

– Moramo se prilagoditi i okrenuti proizvodnji temeljenoj na znanju. Nove, inovativne tehnologije mogu biti rješenje svih tih problema. Naš uređaj nudi poljoprivrednim proizvođačima generiranje podataka koji prikazuju stvarno stanje na usjevima. Na temelju tih podataka sustav “eAgrar” će ih obavijestiti da su se stvorili uvjeti za razvoj bolesti, te im dati neke savjete kako bi mogli pravodobno i preventivno djelovati s ciljem zaustavljanja pojave bolesti na poljoprivrednoj kulturi. Također, mogu pratiti stanje vlažnosti tla, te na taj način kvalitetnije donijeti odluku kada će zalijevati. U konačnici, upotrebom našeg sustava smanjit će troškove i povećati prinose na svojim usjevima – pojašnjava Slaven.

Osvojivši nagradu “Najbolji sveučilišni startup 2019.”, ova ekipa osvojila je i put u Istanbul, na World Business Angels Investment Forum 2020., gdje će prezentirati svoj projekt. Već sada ima zainteresiranih za financiranje ovog startupa, a u Istanbulu će im vrata biti još šire otvorena.

– Imamo ponude da nastavimo s ovim projektom u nekim drugim državama, ali mi želimo ostati ovdje i dalje razvijati naš proizvod – kaže Slaven, a to potvrđuju i Marko i Martin.

SLOBODNA DALMACIJA

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *