KOLUMNA: Učiteljica Anđa, povodom umirovljenja

objavljeno u: Kolumne, Vijesti | 0

Odgajanje i poducavanje jedno je od teških, plemenitih i odgovornih zanimanja, nažalost nedovoljno cijenjenih. Djeca većinu svoga vremena provode u školi, zato je jako važno imati dobroga učitelja. U školi se ne uči samo gradivo, u školi se uči živjeti, družiti, ponašati. Svi vrlo dobro znamo jer smo prošli kroz to.


(OŠ u Podgradini u kojoj je učiteljica Anđa provela većinu svog prosvjetnog rada)

Ne želim držati lekcije iz pedagogije, nego spomenuti jednu izuzetnu učiteljicu koja je ove godine umirovljena. Svi znamo kako je riječ o učiteljici Anđi Boričić, rođenoj Puškar koja je cijeli radni vijek provela u Podgradini. Mogli bi je svrstati u svojevrsne ikone našega sela. I likom i djelom oličenje je učiteljice staroga kova.
U moderno doba, kada je većina stvari izrelativizirana, tako je i u prosvjeti. Učiteljice nastoje pridobiti djecu prijateljskim pristupom, vežu se uz njih i ne postižu rezultate. Naša učiteljica Anđa, koja je provela mnoge generacije kroz četverogodišnje osnovno obrazovanje, vrlo je dobro znala autoritativno postaviti stvari na svoje mjesto. Kod nje se jasno znalo tko je “gazda” u razredu, a svi smo joj bili samo učenici koji moraju upijati znanje, i svi smo bili jednaki.
Možda je postojao strah, odnosno strahopoštovanje i možda smo kao djeca priželjkivali mladu nježnu učiteljicu, danas svi sigurno cijenimo ono što smo imali, strogoću, disciplinu i rad. Vjerojatno nitko nije izbjegao slavno povlačenje za solufe, ali da toga nije bilo čega bi se danas sjećali:-)


(Novosagrađena škola u Podgradini u kojoj je učiteljica Anđa provela zadnje godine svoga rada)

Kada bi djetetu dali zadatak da nacrta lik učiteljice, sigurno bi izgledao ovako: elegantan stav, odmjerenost, naočale, ugodan i jasan glas koji odjekuje učionicom trošne seoske škole. Sve to je bila naša učiteljica Anđa.

U ime svih bivših učenika, jedno veliko hvala učiteljici na njenom radu i pristupu, i želimo joj ugodne umirovljeničke dane!

Napisala: Anica Babić

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)