Koliko ima Podgradina?

objavljeno u: Vijesti, Vijesti iz sela | 0

Na početku ovoga teksta moramo razočarati sve one koji su mislili da smo jedino selo sa ovim nazivom, NISMO JEDINI. Vjerojatno su mnogi čuli da osim našeg sela Podgradine postoje i druga sela koja se diče istim nazivom. Koristeći se blagodatima koje pruža internet pokušali smo malo istražiti tko se to još osim nas služim ovim nazivom. Ako u Google (najpopularnija internet tražilica na svijetu) utipkamo riječ ”Podgradina” dobit ćemo 46 stranica koje sadrže navedenu riječ. Pregledavajući dobivene rezultate pretrage dolazimo do slijedećih saznanja:

* Prva stranica na listi je upravo naša stranica.

U Republici Hrvatskoj imamo:

*Podgradina u općini Posedarje Županije zadarske, koja je smještena u Ravnim kotarima, pet kilometara južno od općinskog središta Posedarja; prema popisu stanovništva RH iz 2001. godine ima 197 domaćinstava i 650 stanovnika; prema crkvenoj podjeli pripada Novigradskom dekanatu Zadarske nadbiskupije (sljedeće dvije slike ispod).

* Podgradina naselje i općinsko središte općine Slivno Dubrovačko-neretvanske županije, smještena je na rukavcu Mala Neretva u delti Neretve; ima 105 domaćinstava i 314 stanovnika (slika ispod). Ova Podgradina je početkom 20. stoljeća brojila oko 1300 stanovnika

*U Hrvatskoj je veliki broj zaseoka s nazivom Pogradina: primjerice u Cetinskoj krajini je šest zaselaka s nazivom Podgradina, i to u selima: Bitelić Donji, Budimir, Čaporice, Hrvace, Koljane i Vučipolje,a u Imotskoj krajini Podgradina je zaselak sela Szudenaca.

U BiH imamo:

Što se pak tiče Republike Bosne i Hercegovine, tri Podgradine imaju i službeno status naselja, i to Pogradine pokraj Livna, Glamoča i Cazina.

* Nama najbliža Podgradina je ona u općini Glamoč u kojoj živi oko 98% Srba. Mjesto broji oko 122 stanovnika.

* Podgradina kod Viteza (vjerojatno zaseok),

* Podgradina kod Ljubuškoga (nije poznato radi li se o naselju ili zaseoku)…

Ovo sigurno nije konačan broj Podgradina jer vjerojatno ima dosta onih o kojima nema nista na internetu. Naime prema popisu mjesta u BIH ima čak 8 Podgradina, 4 su u FBIH a ostale u RS. Eto, nismo jedina Podgradine ali smo jedina Podgradina od svih nabrojanih koja ima vlastite web stranice. (neka vjerojatno imaju status naselja dok se u slučaju drugi vjerojatno radi o zaseocima).

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *