IVANA ČURKOV: Skriveno blago Podgradine

objavljeno u: Kolumne, Vijesti, Vijesti iz sela | 0

Pao je dogovor. Par dana prije Nove Godine odlučili smo da je naša lokacija za mirni doček sjeverna strana Kamešnice u planinarskoj kući „Pešino vrilo“. Natrpali smo sve u naše rance i sljedećeg dana krenuli u osvajanje novih neviđenih ljepota.

Na granici smo imali manje poteškoće što zbog blagdana i štrajka, što zbog našeg uzbuđenja u kojem smo zaboravili na zelenu kartu. Strpljenje je bilo jedino potrebno u tim trenucima. Odmah po prelasku granice osjetili smo gostoprimstvo Podgradinjana nakon susreta sa Željkom koji nam je dao vrijedne informacije o odabranoj lokaciji. Iskrcali smo se kod izvora Ozrne i krenuli k našem cilju.


… i napokon krenuli

Kako smo odmicali od sela tako je staza bila sve više prekrivena snijegom i ledom, a uz žuborenje brzaca, dobivala je još interesantniju, zahtjevniju i bajkovitiju draž.


Bajkovito popodne iznad Podgradine


Ljepote snijegom prekrivene bukove šume


Zaleđene staze


Zaleđene staze


Zadovoljstvo

Dalje na stazi smo u snijeg upadali i do prepona i tako iscrpljeni i željni topline doma, napokon smo ugledali tu predivnu drvenu kolibu okruženu predivnim klisurama i netaknutim snijegom. U kućici smo naišli na dva planinara i kao naručenu upaljenu peć. Skinuli smo stvari sa svojih ramena i smjestili se u toplinu vrlo lijepe i uredne planinarske kuće. Uz spremanje gulaša, pjesmu, „ćakulu“ i domaći plavac zaronili smo u svjetlucavu, mjesećinom obasjanu, zimsku noć.


… pred sam cilj


Tiha zimska noć


Zubato sunce na kućici pod stijenom

Nakon doručka i cijepanja drva bilo je vrijeme za šetnju po predivnom danu. Krenuli smo stopama simpatične planinarke prema vrhu Konj.


Očaravajuć pogled s Gole Kose


..prema Konju


.. još ljepota


Sunčanje na ugodnih -6°


… predivna Kamešnica i predivan dan


Prostranstva


Uživanje u mirisnim visinama


Na Silvestrovo uz vatromet zvijezda

Nakon uživanja i očarani padinama Kamešnice, vratili smo se u kuću i u tišini planine dočekali novu godinu. Ujutro kad smo se probudili nije preostalo ništa drugo već na trijemu uz čaj upijati posljednje zrake sunca što su padale na dolinu. Spustili smo se u selo i krenuli svojim kućama.

Podgradina i dio Kamešnice će još dugo ostati u našem pamćenju, a mjesto ćemo sigurno opet posjetiti. Podgradina je jedno predivno mjesto s mnogo prirodnih ljepota i zato takvo treba i ostati. Čuvajte izvor s kojeg pijete i čuvajte Kamešnicu jer je zaista predivna i bogata ljepotom netaknute prirode.

Tekst i fotografije:
Ivana Čurkov

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *