Zahvaljujući Farmi Podhum opet imamo zeleni eko Tribanj

objavljeno u: Vijesti, Župa Podhum | 0

U nastavku prenosimo cijelu objavu sa facebook stranice Farme Podhum nakon uspješno provedene akcije čišćenja smeća, građevinskog i animalnog otpada. Naravno ovom prigodom im čestitamo na uspješno obavljenom poslu te se pridružujemo apelu da svi skupa čuvamo našu prirodu…

Uspješno smo priveli kraju projekt uklanjanja smeća i gradjevinskog materijala i sanacije divlje deponije na Ploči na magistralnom putu Livno – Tomislavgrad. Desetljeća bacanja smeća i odlaganja gradjevinskog materijala u prirodi dovelo je do toga da se putem moglo jedva proći, da je narušena vizura krajolika i prirode, a zbog učestalog bacanja mrtvih životinja narušeno je i zdravlje ljudi i domaćih životinja. Takodjer, ružna slika zasigurno je negativno utjecala i na poljoprivredni i turistički potencijal našeg kraja.

Do sada, svaki pokušaj sanacije deponije uglavnom se sveo na zbijanje većine smeća u stranu puta. Odlučili smo sustavno riješiti ovaj problem te učiniti najbolje što možemo uz raspoloživi budžet. Uklonjeno je, sortirano u tri kategorije (smeće, gradjevinski materijal i organski otpad) i zbrinuto čak 231 kamion otpada i materijala.

Vrijednost cijelog projekta je 37.000 KM od čega su Vlada Hercegbosanske županije i Fond za zaštitu okoliša FBiH osigurali 25.000 KM dok je FARMA PODHUM sudjelovala s 12.000 KM.
Smatramo da smo napravili odličan posao, obzirom na ograničeni budžet bolje nismo mogli.

Postavili smo table upozorenja, kamere i rampu. Rampa nikada neće biti zaključana. Naravno, svatko će moći slobodno i neometano prolaziti kako je to bilo i do sada. Funkcija rampe je da svatko tko prolazi mora stati, izaći i otvoriti rapu, a za to vrijeme postavljene kamere uslikat će tablice i osobu. Tako da ako danas u 21. stoljeću, kada kontejner za smeće postoji na svakom koraku i kada vrijedni momci iz komunalnog svakodnevno obilaze sva sela i skupljaju smeće, ako i dalje postoje primitivci koji će bacati smeće u prirodi, e u tom slučaju na vrata će mu pokucati organi reda, a mi ćemo javno objaviti sliku počinitelja.

U nastavku nekoliko fotografija o provedbi projekta i završnom stanju. Zadnjih pet fotografija pokazuju kako je bilo prije sanacije.
Hvala svima na pomoći i sudjelovanju.

Hvala svim radnicima, kamiondžijama, nadzornim inženjerima, poslovodjama Jaranu i Giletu, i vrhunskom strojaru Muji.
Hvala i onim negativcima koji su nas pokušali obeshrabriti govoreći da je nemoguće očistiti Ploču, oni su nam dali posebno nadahnuće. Vjerojatno sada pate od muke jer se napravilo nešto pozitivno u selu (bit će smiješno i zanimljivo po seoskim birtijama osluškivati kako će sad iskomentirati ovaj projekt i ovaj status)

Na kraju, apel svima koji ovo čitaju, bez obzira bile negdje kamere ili ne, nemojte bacati smeće u prirodu.
Čuvajmo ono što nam je Bog dao.

Ostale fotografije pogledajte na facebook stranici Farme Podhum.

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.