VIDEO i FOTO: Akcija spašavanja alpinista koje je lavina zatrpala na Kamešnici

objavljeno u: Vijesti, Vijesti iz sela | 0

TIJEKOM zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, snježna lavina zahvatila je četvero alpinista. HGSS je dojavu o nesreći zaprimio, nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. Na teren je upućen helikopter HRZ-a sa timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a.

24.2. nedjelja, 15.45 sati

U ovim trenucima gorski spašavatelji se polako povlače s Kamešnice. Vremenski uvjeti se ponovo pogoršavaju jer pada jaka kiša. Tijelo aplinista i dugogodišnjeg gorskog spašavatelja, našeg kolege i prijetelja Edvarda Retelja, nakon očevida će se transportirati u dolinu.

Njegovo tijelo pronađeno je u podnožju 75-metarske litice preko koje je prošla lavina, na nadmorskoj visini od oko 1.100 metara. Markirao ga je potražni pas HGSS-a Aki, a ubrzo potom spašavatelji su ispod snijega pronašli i tijelo.

Izražavamo iskrenu sućut Edinoj obitelji.

24.2. nedjelja, 15.07 sati

Nakon višesatnih napora gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u 14.50 sati pronađeno je tijelo alpinista koji je jučer poslijepodne stradao u lavini.

24.2. nedjelja, 8.30 sati

Na terenu je 130 spašavatelja iz Hrvatske i BiH koji intenzivno tragaju za četvrtim nestalim alpinistom. U podnožju čekaju rezervne ekipe za izmjenu umornih spašavatelja. Naime, zbog još uvijek velike opasnosti od novih lavina, rezervne ekipe su u sigurnosti podnožja planine.

Lavina je značajno duža nego što su govorile prve informacije. Počela je na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužinu od 1 km, širine oko 150m.

Jedna ekipa pristupila je sa grebena dok je glavnina pristupila iz podnožja. U potrazi se koriste lavinski psi, sondiranje lavinskim sondama, pretraživanje RECCO sustavom te prekopavanje. Nažalost, potraga još nije dala rezultata, a poteškoću predstavlja i visoki stjenoviti skok na sredini lavine.

Pada povremena kiša, a vršni dio grebena je u magli. Ipak, vremenske prilike su dosta povoljnije nego noćas kada je zbog jake grmljavine i velike opasnosti za spasitelje potraga nakratko bila prekinuta.

Subota, 23.02. – 22.15. sati

Prema posljednjim informacijama s terena, potragu na Kamešnici dodatno otežava olujno nevrijeme praćeno grmljavinom, međutim gorski spašavatelji daju sve od sebe i dalje nastavljaju potragu.

Četvorica alpinista koji su se ranije danas uputili na Kamešnicu su vrlo iskusni alpinisti, a dvojica od njih su i naši prijatelji i kolege gorski spašavatelji.

Ova akcija poprimila je međunarodnu razinu i pokazala odličnu suradnju gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naime u akciji sudjeluju članovi iz većeg dijela Hrvatske te kolege iz Livna i Mostara. U ovim trenucima okupljaju se novi timovi spašavatelja koji će se rano ujutro pridružiti u potrazi.

Subota, 23.02. – 21.15 sati

Unatoč kiši, snijegu i noći, na Kamešnici za alpinistom koji je tijekom dana nestao u lavini, u ovim trenucima traga oko 60 pripdanika HGSS-a zajedno s kolegama iz Livna. Na putu u pomoć su i gorski spašavatelji iz Ogulina, a ujutro na teren stižu nove snage.

Subota, 23.02. – 17.55 sati

Nakon što su ozljeđeni alpinisti spušteni u dolinu, jedan je prebačen u splitsku bolnicu, a drugi u bolnicu u Livnu. Na terenu je više od 40 pripadnika HGSS-a koji zajedno s kolegama gorskim spašavateljima iz Livna intenzivno tragaju za četvrtim alpinistom. Na terenu su i potražni psi. Potragu dodatno otežava kiša, a u višim dijelovima i snijeg. U pripravnosti je veliki broj gorskih spašavatelja koji će se također uključiti u potragu.

Subota, 23.02. – 16.40 sati

Spašavatelji su uspjeli doći do trojice alpinista, a za čevrtim se intenzivno traga.

Dvojica od trojice pronađenih su ozlijeđena i njih će se u bolnicu pokušati transportirati helikopterom HRZ-a, međutim ukoliko vremenske prilike to ne dopuste, sa planine će ih spustiti pristigli gorski spašavatelji. Prema Kamešnici su se uputile i HGSS-ove ekipe s potražnim psima.

Subota, 23.02. 15.30 sati

Spašavatelji su došli do pod lavinu i uspostavili glasovni kontakt s trojicom zahvaćenih alpinista. Radi se o lavini koja je vrlo duga i pokrenula sa na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Područje lavine je dugo oko 500 metara, no spašavatelji se još uvijek nisu probili do lavinskog stožca. Helikopter je iskrcao ekipu nešto niže, a ka mjestu nesreće se probijaju i druge ekipe gorskih spašavatelja.

Subota, 23.02. 15.10 sati

Tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, snježna lavina zahvatila je četvero alpinista. HGSS je dojavu o nesreći zaprimio, nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. Na teren je upućen helikopter HRZ-a sa timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a.

Neizvjesno je hoće li helikopter zbog niske naoblake moći nadletjeti mjesto nesreće, zato su upućene i zemaljske ekipe gorskih spašavatelja iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra, koji će se probijati ka mjestu nesreće na skijama i uz pomoć alpinističke opreme. Radi se o nadmorskoj visini oko 1.800 metara. HGSS komunicira s dvojicom zahvaćenih, koji se ne mogu osloboditi snježnog pokrivača, dok o stanju drugo dvoje alpinista, za sada nema informacija.

Ostale fotografije u albumu ispod:

Spašavanje planinara s Kamešnice

Tekst: HGSS
Fotografije: podgradina.net

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *