VIDEO: Cesta preko Vagnja, najkraća veza s Dalmacijom

objavljeno u: Video, Vijesti | 0

Vaganj je planinski prijevoj u Bosni i Hercegovini koji se nalazi se na planini Kamešnici, na nadmorskoj visini od 1173 metra. Preko prijevoja Vaganj vodi cesta od Livna (BiH) do Sinja (Hrvatska) koja predstavlja najkraću cestovnu poveznicu između Dalmacije na zapadu i Bosne na istoku.

Današnja ruta ceste koja vodi preko Vagnja je ista ona ruta koju su još ucrtali rimski graditelji u Dalmaciji prije dvije tisuće godina. Rimljani su na taj način cestom povezali Salonu preko Klisa, Dicma i Vagnja s Livanjskim poljem i dalje preko Kruga s Kupresom prema unutrašnjosti Bosne. Austorugarska je kasnije navedeni putni pravac dodatno tehnički usavršila.

Usporedno s izgradnjom hidro akumulacije Buško jezero, uz samo jezero gradi se gradi se i današnja magistralna cesta Livno-Split tako da taj stari put preko Vagnja biva gotovo zapostavljen, no njegovom nedavnom obnovom i puštanjem u rad opet je otvoren najkraći pravac iz Dalmacije u BiH.

Odnedavna, granični prijelaz Vaganj je prekategoriziran te se sada tretira kao granični prijelaz za međunarodni prijevoz putnika. Udaljenost od Livna do Splita preko Vagnja iznosi 85 km, dok preko Kamenskog iznosi 102 km.

Vozeći se ovom cestom sigurno ćete uživati jer se cesta penje s 700 m/nv s livanjske strane na 1173 m/nv te se ponovno spušta na sinjsku stranu. Osim prelijepih prirodnih krajolika često uz cestu borave i divlji konji, pa i druge divlje i domaće (koze, krave, ovce) životinje…

Za vas smo spremili video od 14 minuta vožnje cestom preko Vagnja. Uživajte!

 

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *