Tri godine od tragedije na Kamešnici i stradanja Ede Retelja

objavljeno u: Video, Vijesti | 0

Na današnji dan prije tri godine (23.02.2013.) u velikoj lavini kakve na Kamešnici nije bilo desetljećima smrtno je stradao poznati hrvatski alpinist Edvard Edo Retelj.

Edvard Retelj je bio legenda hrvatskog alpinizma i jedan od najvećih hrvatskih alpinista svih vremena. Mnogi Podgradinjani su ga poznavali jer je često dolazio planinariti na Kamešnicu i obično bi parkirao svoj automobil u blizini izvora Ozrne.

Posebno je volio Kamešnicu koju je volio nazivati svojom planinom. Upravo po njemu novosagrađeno planinarsko sklonište u Kurtegića docu na Kamešnici nosi njegovo ime.

Iza njega su usponi kroz sva tri velika alpska problema – zahtjevne sjeverne stijene Eigera, Grandes Jorassesa i Matterhorna, što je osim njega u Hrvatskoj pošlo za rukom samo još Stipi Božiću s kojim je Retelj u to doba često penjao.

Retelj je cijeli niz zahtjevnih alpinistčkih uspona realizirao u velikim gorjima svijeta, od Kirgistana, Tadžikistana, južnoameričkih Anda pa sve Kenije gdje je s Nenadom Pivcem 1979. izveo poznati uspon kroz Diamond kuloar. Sudjelovao je i na himalajskim ekspedicijama, a u više je navrata vodio i alpinističke škole, osposobivši generacije mladih alpinista.

Retelj je također bio i dobar poznavatelj Kamešnice i ostatka tog planinskog područa na granici između Hrvatske i BiH u koje je često rado zalazio zimi zbog turnog skijanja i penjanja.

O samoj akciji spašavanja te 2013. godine možete više pročitati na linku ispod:

VIDEO i FOTO: Akcija spašavanja alpinista koje je lavina zatrpala na Kamešnici

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *