”Stara Brkina škola – kolijevka pismenosti”

Za vrijeme Turske vladavine ovim područjima 99% stanovništva je bilo nepismeno. Turskim vođama i begovima jednostavno nije odgovaralo da stanovništvo bude obrazovano i pismeno. Naime, smatrali su da će lakše upravljati sa nepismenim i neukim stanovništvom i da će manje biti pobuna, ustanaka i sl.

Sa slomom Osmanlijskog carstva na ove prostore dolazi Austro-Ugarska 1878. godine koja je imala drugačije poglede prema stanovništvu i njegovim potrebama. Mnoge stvari koje stanovnici prije nisu smjeli raditi sada smiju. U tom vremenu svećenik don Ivo Badrov pokreće ideju da se sagradi škola u Podgradini koja bi mnogo pomogla u opismenjavanju lokalnog stanovništva. Nakon što je dobio potrebne dozvole od tadašnje vlasti započinje gradnja škole oko 1900. godine. Škola je dovršena 1906. i odmah počinje sa radom.

Brkina škola podgradina
Razrušena Brkina škola danas ( 2007. godina )

 

Budući da je ova škola bila prva i jedina u cijeloj župi Podhum nisu je pohađali samo učenici iz Podgradine nego i učenici iz ostalih sela iz župe Podhum ( Vržerala, Podhum, Miši, Bilo polje, Golinjevo ). Pojedini učenici su pješačili dnevno i po 12 kilometara po kiši snijegu, ledu… U školi je bio zaposlen jedan učitelj i postojala su četiri razreda. Cillj škole je prvenstveno bio da se smanji nepismenost stanovništva koja je u to vrijeme bila prevelika, ali nastojalo se učenike naučiti ponešto iz svoje povijesti, kulture, glazbe, likovnog, biologije… Prema svemu ovome štio je napisano škola opravdano nosi naziv ”kolijevka pismenosti ovoga kraja” jer je ustvari to i bila.

Kao što smo već napisali škola je započela sa radom 1906. godine i radila je neprekidno sve do 1930. godine. Razlog prestanka sa radom 1930. godine leži u činjenici da se u Podgradini ( zaseok Glavica ) sagradila nova modernija škola koja je preuzela ulogu obrazovanja stanovništva. U drugom svijetskom ratu ”stara Brkina škola” je nažalost bila pljačkana u više navrata. Ukradeni su prozori, cigla sa krova, unutrašnji namještaj i sve vrijedno što se u njoj nalazilo. Danas Brkina škola leži zapuštena i gotovo do temelja razrušena.

1930. gradi se druga škola

Kao što smo već rekli 1930. godine sagrađena je nova škola koja preuzima ulogu obrazovanja stanovništva. Prema tadašnjim mjerilima škola je bila moderno uređena i opremljena. U školi su bile dvije učionice ( jedna u prizemlju a druga na katu ), uređen sanitarni čvor i zbornica. U školi su konstantno bila zaposlena dva prosvjetna radnika. Ova škola je služila sve do 1995. godine kada se izgrađuje treća škola u Podgradini.

Škola podgradina
Škola koja je zamijenila Brkinu školu (1930)

1998. sagrađena treća škola

1998. godine gradi se i pušta u rad novija škola koja bi trebala novim učenicima omogućiti primjerene uvjete rada jer stara škola u posljednim godinama nastave to ni u kojem slučaju nije omogućavala. Nažalost prilikom obavljanja građevinskih radova urađeni su i mnogi propusti. Naime, već nakon pola godine od gradnje škole počela je opadat fasada, prokišnjavat krov, podizat se parket… i da ne nabrajamo dalje jer bi to bio poduži popis. Danas škola obrazuje učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Zaposlena su konstantno četiri prosvjetna djelatnika.

Podgradina škola
Škola u kojoj se danas odvija nastava
Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments