Prezime Žuljević

objavljeno u: Vijesti | 0

Žuljevići u Podgradinu doseljavaju oko 1860. godine iz Čaporica kod Trilja ( Dalmacija ). Biskupski popis evidentirao je Žuljeviće 1743. godine u Rami pa postoji mogućnost da su Žuljevići iz Rame stariji od Žuljevića iz Dalmacije. Neki livanjski Žuljevići vuku porijeklo iz sela Otok (Sinj).

Općenito o prezimenu Žuljević

Žuljevići su Hrvati, dobrim dijelom iz Bosanske Krajine. Razmjerno najviše Žuljevića u proteklih sto godina rođeno je u Općini Šipovo, gdje se svaki četrdeseti stanovnik prezivao Žuljević. U Hrvatskoj danas živi oko šesto Žuljevića u više od dvjesto domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno četiristo, pa se njihov broj do danas povećao za nepunu polovinu. Nije nam poznato koliko Žuljevića živi u BiH. Nedavno je proveden popis stanovništva pa će nam i taj podatak vjerujemo uskoro biti dostupan.

Glavni migracijski pravci Žuljevića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Trilja u Split te iz Šipova (BiH) i Gornjeg Vakufa (BiH) u Zagreb.

Žuljevići su prisutni u gotovo svim hrvatskim županijama, u ukupno 74 općine i 107 naselja, pretežito u urbanim sredinama (56%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (100), Splitu (80), Trilju kraj Sinja (40), Osijeku (35) i u Rijeci (25).

Prezime Žuljević je među tisuću najčešćih prezimena u Republici Hrvatskoj. Danas u Hrvatskoj živi preko devetsto osoba koje nose prezime Žuljević, najviše u sljedećim mjestima: Zagreb – 18%, Split – 12%, Omiš – 6%, Osijek – 5%, Trilj – 4%. Relativno gledano, uzevši u obzir broj stanovnika, najviše osoba koje nose prezime Žuljević žive u sljedećim mjestima: Srijane (Omiš) – 3. najčešće prezime u mjestu, Dereza (Čazma) – 8. najčešće prezime u mjestu, Ruda (Otok (dalmatinski)) – 9. najčešće prezime u mjestu.

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *