Prezime Vukadin

objavljeno u: Vijesti | 0

Obiteljska predaja govori da Vukadini potječu iz današnje Seoničke župe (Tomislavgrad), jer ih tu i raniji biskupski popis (1743. g.) evidentira udružene u moćne zadruge. U 7 obitelji bilo je ukupno 103 člana. U isto vrijeme i u Livnu se spominje jedna obitelj ”Vucadinovicha” i to Stjepanova sa sedam članova. Početkom 19. stoljeća evidentirani su prvi Vukadini u Livnu, to su bili doseljenici iz Duvanjskog polja. Zatim ih nalazimo u Srđevićima, Grborezima, Držanlijama, Žabljaku i naravno u Podgradini kamo dolaze negdje oko 1830. god.

Na Kupresu ih nalazino ali s dva Prezimena Romić-Vukadin, a danas su ostali sa samo jednim prezimenom Romić u Zloselima. U Garevu – Garevcu kod Modriče spominju se vrlo rano, 1787. godine i prema bilješkama iz Matica krštenih i vjenčanih doseljenici su od Duvna.

Općenito o Vukadinima

Vukadini su najčešće Hrvati, većim dijelom iz Zapadne Bosne, također Vukadina ima i Srba. Razmjerno najviše Vukadina u proteklom stoljeću rođeno je u Općini Livno. U Hrvatskoj danas živi oko 900 Vukadina u oko 300 domaćinstava (686. prezime prema brojnosti). Glavni migracijski pravci Vukadina u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Livna i Tomislavgrada u Hrvatsku te Njemačku.

U Hrvatskoj najviše Vukadina ima u Zagrebu (250), Đakovu (70), Splitu (50) te Kninu.

Vukadina ima i u Srednjoj Bosni, Sarajevu ali i mnogim drugim gradovima u BiH (nadamo se da će podaci zadnjeg popisa stanovništva biti poznati uskoro).

Izvor: Garavec, Ime Hrvatsko, Podgradina.net

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *