Prezime Šesto

objavljeno u: Vijesti | 0

Za Šeste se može tvrditi da su starosjedioci u livanjskoj općini. Biskupski popis 1743. godine ih je evidentirao pri popisu. Nije poznato jesu li su to današnje Šeste. Šesta ima i u Kablićima i oni su starinom iz Karakašice kod Sinja ( Dalmacija ). Za Šeste iz Podgradine se također pretpostavlja da vuku porijeklo iz Dalmacije. Seoska predaja kaže ovako: Jednom Paviću iz Podgradine je preminula žena i on se odlučio ponovno oženiti udovicom Šesto iz Kablića. Udovica Šesto je sa sobom dovela i svoje dvoje djece iz prvog braka. Kada i Pavić umire njegovo imanje se dijeli između njegove prave djece i djece udovice Šesto koji zadržavaju svoje prezime.

Općenito

Prezime Šesto je relativno često u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Danas u Hrvatskoj živi između 200 i 350 osoba koje nose prezime Šesto.

Šeste su uglavnom Hrvati iz Zapadne Bosne, a u manjem broju i Srbi (iz okolice Hrvatske Kostajnice). Nije poznato ima li Šesta Bošnjaka. U prošlom stoljeću Šesta je najviše rođeno u općini Glamoč, gdje se svaki osamdeseti stanovnik prezivao Šesto.

Šeste su najviše selili iz Livna i Glamoča u Zagreb, Split te u novije vrijeme Njemačku.

U Hrvatskoj Šeste uglavnom žive u urbanim sredinama (Zagreb, Split) s ponekim izuzetcima (Sinj, Slavonski Brod, Vinkovci, Solin).

U Bosni i Hercegovini Šeste žive uglavnom u Livnu i Glamoču.

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *