OBIČAJI: To ti je reć pravo božićno drvce

objavljeno u: Običaji, Vijesti, Vijesti iz sela | 0

Božić se polako bliži, potrebno se pobrinuti i za božićno drvce.

Većina ljudi danas koristi umjetna, plastiča božićna drvca koja je moguće kupiti u gotovo svakoj malo većoj prodavaonici. Nakon što blagdani prođu, drvce se raskiti i sprema na sigurno mjesto do sljedećeg Božića. Neki preferiraju pravo, živo drvce koje se također može kupiti, primjerice na livanjskoj pijaci.

Zaista rijetki će se sami zaputiti do obližnjih šuma i sami ”usjeći” božićno drvce. Niko Vidović – Zec i Ivan Pervan – Otrov su među njima. Današnji prohladan dan su iskoristitli da bi ”usjekli” božićno drvce na Kamešnici.

Oko 11h su krenuli iz sela na Kamešnicu. Temperatura je iznosila -15 no našim momcima to nije predstavljalo problem, brzo su se zagrijali budući da je uspon na Kamešnicu dosta zahtjevan. Važno je napomenuti da jele rastu uglavnom na višim nadmorskim visinama i gotovo da je nemoguće pronaći lijep “borić” ispod 1400 m/nv.

Nakon što su ”usjekli” lijepo drvce, malo su se odmorili u planinarskoj kućici na Pešinom vrilu, nešto prezalogajili te krenuli nazad. Kući su sišli oko 16h.

Prije 20-30 godina većina mještana iz sela božićo drvce je nabavljala upravo na Kamešnici. Sječa božićnog drvca je bila neka vrsta tradicije. Zec i Otrov su vjerojatno jedini koji ovu tradiciju održavaju.

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *