Medvjeđi luk kojeg zbog ljekovitih svojstava obožavaju i ljudi

objavljeno u: Vijesti | 0

Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) je vrsta samonikle jestive biljke, koja je srodna s domaćim lukom i češnjakom ali je mnogo ljekovitiji. U nekim krajevima poznat je kao divlji luk, šumski luk, pasji luk, crijemuš ili srijemuš.

Svi su dijelovi biljke jestivi, a za jelo se listovi beru do cvatnje, s tim da su najukusniji oni posve mladi, prije izbijanja cvijetne stapke. Medvjeđi luk u sebi sadrži vitamin А, vitamin В1, vitamin В2, niacin, folnu kiselinu, vitamin C, sumpor, magnezij. Zanimljivo je da u sebi sadrži vitamina C gotovo 15 puta više nego limun. Posebno je dobar za proljetnu kuru pročišćavanja želuca i krvi te poboljšavanje kroničnih kožnih bolesti. Također, snižava i krvni tlak i općenito poboljšava zdravlje.

Uglavnom raste na humusom bogatim vlažnim predjelima i karakterizira ga jak miris po češnjaku. Treba biti oprezan prilikom branja jer medvjeđi luk ima otrovne dvojnike, đurđicu ili otrovni mrazovac no sreća je da jedino medvjeđi luk ima karakterističan miris po češnjaku dok to navedene biljke nemaju.

Proklija u travnju i svibnju, katkada i ranije kao što je slučaj ove godine. Naime, fotografije su od 28.02.2016. godine s Kamešnice. Najčešće se jede kao dodatak raznim salatama, juhama ili sitno nasjeckan kao dodatak raznim namazima, naravno može se jesti i samostalno.

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *