Hoćemo li božićne blagdane dočekati bez vode?

objavljeno u: Vijesti, Vijesti iz sela | 0

O ljetnim problemima s vodom i prekomjernom potrošnjom se više puta pisalo (MZ PODHUM: Dok jedni prekomjerno troše besplatnu vodu drugi je nemaju nikako). Zima je stigla, kiša pada svaki drugi pa nema problema sa zalijevanjem no ovaj put imamo problema s dotrajalim vodovodom.

Naime, prema informacijama koje smo dobili na više mjesta u selu Podgradini je pukla cijev (zaseok Glavica), pa je zbog toga pritisak vode u većem dijelu sela katastrofalan. Mnogi se ne mogu istuširati ni upaliti mašine za pranje veša. Neka kuće po nekoliko sati nemaju nikako vodu.

Vodovod je van sustava, ne naplaćuje se pa ga samim time nitko i ne održava. Kancerogene azbestne cijevi se dotrajale dok su gubitci vode ogromni.

Sela Podhum, Podgradina, Vržerale i Bilo Polje vodom se snabdijevaju iz jezera Mandek (Val) vodovodom koji je izgrađen početkom sedamdesetih godina. Vodovod je prvotno bio izgrađen za potrebe izgradnje Buškog jezera i kamenoloma u Podgradini. Postupno su se na vodovod priključila i spomenuta sela.

Prije par dana je objavljena informacija kako je usvojen novi Zakon i kako će od iduće godine Hrvatska elektroprivreda Općini Tomislavgrad i Gradu Livnu isplaćivati po nekoliko milijuna konvertibilnih maraka više nego dosad. Nadajmo se kako će bar dio od tih milijuna biti izdvojen za izgradnju infrastrukture u selima koja su najviše nastradala izgradnjom Buškog jezera, a to sela MZ Podhum svakako jesu. Vodovod bi u svakom slučaju trebao biti prioritet.

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *