FOTO: Postavljen križ na Konju, najvišem vrhu Kamešnice (1856 m.n.v.)

objavljeno u: Vijesti | 0

Prošla nedjelja je bila uistinu posebna za sve ljubitelje prirode i planinare Livanjskog kraja i Cetinske krajine.

Kolika je simbolika križa, ne treba trošiti riječi a koliko značenje ima Križ na najvišem vrhu Kamešnice, Konju 1856 m/nv, tek će se čuti. Kakvom se energijom, entuzijazmom i poletom, križ nosio, strmom stazom od Podgradine do samog vrha teško je opisati.

To se moglo samo doživjeti. Naprosto se otimalo i naguravalo tko će nositi križ a onaj tko bi stao pod križ dobio bi neku čudnu energiju pa se hodalo brže nego kada se ide bez ičega. Inače se planinarskom stazom od Podgradine do Konja hoda puna tri sata, a Križ je uzletio za dva i po sata! Ako ste htjeli bar malo ponijeti Križ, trebali ste naprosto trčati za njim. Predivno i prelijepo je bilo vidjeti kolonu od pedesetak planinara, članova planinarskih društava Jelinak Trilj, Kamešnica Livno, Kamešnica Otok, Prisoje i Koćari Sinj, kako lete obroncima Kamešnice, orkansku buru razmiču ispred sebe, sunce i vrućinu vraćaju plavom nebu i veliki čelični Križ kako stiže na Konj, na najviši vrh Kamešnice na 1856 m/nv.

 

Nakon malo predaha i ponekog zalogaja iz ruksaka, vrijedni planinari učvrstili su Križ na stijenu iza samog obilježja Konja, na idealnu poziciju vidljivu sa svih strana i koju zasigurno neće zaobići niti jedan objektiv. Križ je sa strana učvršćen i čeličnim sajlama, kako bi prkosio orkanskim udarima vjetra kojeg na ovoj planini ne manjka.

 

Na kraju želimo se posebno zahvaliti Marku Jurčeviću, majstoru koji je Križ profesionalno izradio i montirao na ovoj predivnoj planini. Također zahvaljujemo se i planinarima i članovima planinarskih društava PD Kamešnica Livno, PD Kamešnica Otok, PD Jelinak Trilj, PD Prisoje i NOPD Koćari Sinj bez kojih realizacija ove akcije ne bi bila moguća.

Križ je postavljen u nedjelju 13.09.2020. godine, prigodna proslava i blagoslov križa, biti će organizirana uskoro o čemu će javnost biti obaviještena.

P.S. Postavljanje križa se sasvim slučajno poklopilo s Uzvišenjem sv. Križa, blagdanom kojeg kršćani slave 14.9.

Tekst: PD Jelinak Trilj/Podgradina.net

FOTO: Filip (PD Jelinak Trilj), PD Kamešnica Otok, Podgradina.net, Jurica Babić, Tomislav Mihaljević, Draško Jolić

Sve ostale fotografije kojih ima poprilično pogledajte u galeriji ispod:

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)