Zbog paljenja trave umalo izgorjela kuća u Podgradini

objavljeno u: Vijesti, Vijesti iz sela | 0

Posljednjih dana primjetno je da građani pale travu, korov, nisko rastinje, kako uz glavne ceste, tako i u naseljima pa i u blizini šuma. Nije to ništa novo, tako bude svake godine pred početak proljeća. Osim “teškog” dima koji moraju udisati svi koji se nađu u blizini ili prolaze tim dijelom, tu je i realna opasnost da ovaj čin preraste u požar.

U jutarnjim satima na Gradini, brdašcu iznad sela Podgradine nepoznati počinitelj (ili da ga nazovemo pravim nazivom, PIROMAN) je zapalio travu. Budući da je trava bila suha požar se vrlo brzo raširio po cijeloj Gradini i tako zaprijetio najbližim kućama. Samo zahvaljujući sreći i brzoj reakciji hrabre Milene Šesto i činjenici da je u blizini bilo crijevo od vode spriječena je veća materijalna šteta.

Policija, ali i civilne zaštite širom Bosne i Hercegovine svake godine upozoravaju građane da ne pale travu, te ih pozivaju na maksimalan oprez. Pri tome je ovakvo ponašanje zabranjeno, pa samim tim i kažnjivo, a može se prijaviti policiji.

I mi smo više puta upozoravali na opasnost od paljenja trave (Požar u Podgradini, Požar u blizini asfaltne baze firme Livnoputovi)  no nažalost bez rezultata.

 

 

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)