Tko još zna praviti opanke?

objavljeno u: Običaji, Vijesti, Vijesti iz sela | 0

Ako ste mislili da su opanci obuća naših predaka koje danas nitko ne nosi varate se. Ovih dana posjetili smo Niku Badrova u široj javnosti poznatijeg po nadimku Bikan iz Podgradine koji i danas iako je u sedamdesetim godinama izrađuje vrlo kvalitetne opanke. Naš Bikan ne izrađuje ovu starinsku obuću naših predaka za sebe nego za svoje unuke, sina i rodbinu od kojih su neki članovi KUD-a Kamešnica i koji nastupaju upravo u narodnoj nošnji ovoga kraja. Na slici ispod nalazi se upravo Niko Badrov-Bikan sa zadnjim izrađenim primjerkom opanaka.

Bikan kaže da izrada opanaka i nije baš jednostavan posao jer zahtijeva dosta truda i umijeća i kvalitetnog materijala. Da biste uopće pravili opanke morate imati i kalupe po kojima se izrađuju. On je budući da nije imao kalupa morao napraviti nove po kojima bi radio opanke. Zanimljivo je da se opanke prave isključivo od domaćih prirodnih materijala kao što su goveđa koža i ovčija vuna koja se isprede u vrlo čvrstu usukanu vunu. Bikan ima u planu izraditi ukupno 13 pari opanaka od kojih je već izradio 7 pari no još ga čeka kako kaže dosta posla.

Dok smo razgovarali s njim prisjetio se prošlih davnih vremena kada su opanci bila jedina obuća i koji su se nosili uvijek i svugdje bilo da ste krenuli u crkvu, u grad, svatove ili da se krenuli u polje po sijeno. U kvalitetu njegovih opanaka smo se i sami uvjerili no on je spomenio kako je u selu bilo još ljudi koji su kvalitetno znali izrađivati opanke. Nažalost on kaže kako je on danas vjerojatno jedini živući majstor za opanke u selu i zbog toga nam je drago što će i nakon njega ostati djelo njegovih ruku koje će ponosno čuvati članovi njegove obitelji i prijatelja.

Još nešto o opancima…

Opanci su vrsta starinske seoske obuće. Dio su narodne nošnje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj.

Najprimitivniji oblik je neštavljena i neostrugana svinjska koža (s dlakama) od koje se skroji omotač za stopalo tako da je izvana i odozdo dlaka, a s gornje strane se poveže usukanom vunom.

Taj tip je ekstremno dobar za korištenje u lovu – krzno izvana čini hod nečujnim Kasnije su pravljeni od lijepe štavljene goveđe kože, često odozgo napleteni višebojnom pređom od vune, šiljatog i povijenog vrha ( ovisno u kojem kraju ).

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)