Stećci (mašeti) u Podgradini

objavljeno u: Vijesti | 1

Na prostoru Podgradine nalazi se velik broj stećaka koje lokalno stanovništvo često naziva i mašetima. Nažalost, uglavnom su zapušteni.

Najveći broj stećaka u Podgradini se nalazi između seoskog puta i potoka (između Pavića i Žuljevića kuća). Neki od njih što je zanimljivo s vremenom bivaju uzidani u zid uz potok, dok su drugi postali sastavni dijelovi zida koji ograđuje jednu baštu.

Na nekim stećcima se mogu razaznati određeni ukrasi (razni motivi kao npr. polumjesec) ali je većina bez ikakvih ukrasa s mogućnošću da su se ukrasi s vremenom izgubili.

Jedan ogroman, fino oblikovan stećak ali bez ikakvih vidljivih oznaka (crteža) se nalazi u dvorištu seoske škole u Podgradini.

Također u zidu pored šumarske kuće nalazi se nekoliko stećaka u obliku ploča. Nažalost mnogi stećci u selu su uništeni dok su drugi zapušteni.

Livanjska općina je među četiri općine s najviše stećaka u čitavoj Bosni i Hercegovini dok je Župa Podhum izuzetno zastupljena u ukupnom broju ovih zanimljivih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Stećak je vrsta kamenog nadgrobnog spomenika. Stećci su nastali u srednjem vijeku i oslikavaju tadašnji život, a većinom se nalaze u Bosni i Hercegovini, ali ima ih i u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ponekad su ukrašeni prizorima iz života, lova, viteških turnira ili natpisima na bosančici.

Stećci su se postavljali od druge polovice 14. stoljeća do sredine 16. stoljeća. Dijele se na položene (sanduci, ploče i sljemenjaci), koji su u većini, i uspravne (stubovi, stele i krstače).

Prvi put stećci se spominju u putopisu Slovenca Benedikta Kuprešića 1530. godine. U 2,988 nekropola, u bivšoj Jugoslaviji registrirano je 66,663 stećka, od toga je u BiH na 2,016 mjesta zabilježeno 58,547 stećaka. Od ukupng broja stećaka na području općine Nevesinje zabilježeno je 3,884, Konjic 3,018 stećka, Livno 2,494, Trebinje 2,406, Rogatica 2,628, Stolac 2,319, itd. Najpoznatija je nekropola Radimlja kod Stoca. Najslavniji pojedinačni stećak je Zgošćanski stećak, nađen u okolici Kaknja, koji se nalazi u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Dana 2. studenog 2009. godine, ministarstva kulture zemalja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore su zajednički nominirala stećke za uspis na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine, kao svoju zajedničku baštinu.

Ispod pogledajte fotoalbum dijela stećaka u Podgradini:

.

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)