Prezime Velić

objavljeno u: Vijesti | 0

Naši Velići su starinom iz Velića kod Sinja (Dalmacija). Davne 1743. god. evidentirana je u biskupskom popisu u Glamoču obitelj Joze Velicha sa osam članova. Već od sredine 19. stoljeća Velići egzistiraju na području Župe Podhum (Podhum, Vržerale i Podgradina).

Općenito o Velićima

Prisutni su u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a zahvaljujući migracijama zadnjih 100 godina i po cijelom svijetu.

Velići su uglavnom Hrvati, a u manjem broju ima i Bošnjaka (iz Cazinske krajine, Bugojno) te Roma. Razmjerno najviše Velića u proteklih sto godina rođeno je u Velićima kraj Buja, gdje se svaki drugi stanovnik prezivao Velić. U Hrvatskoj danas živi oko 200 Velića (664. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 400, pa se njihov broj od do danas gotovo utrostručio. Budući da je popis stanovništva nedavno urađen i u BiH nadamo se da ćemo imati i podatke koliko je Velića u BiH.

Glavni migracijski pravci Velića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Livna (BiH) prema Zagrebu i Njemačkoj i Bihaća (BiH) u Zagreb te iz Bosanske Krupe (BiH) u Zagreb i Sisak.

Velića u Hrvatskoj najviše ima u Zagrebu (160), Karlovcu (110), Sisku (50), Rijeci (35) i u Splitu (30).

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)