OBIČAJI: Uskršnji običaji

objavljeno u: Običaji, Vijesti | 0

Uskrs je najvažniji blagdan kršćanstva, kojim se slavi uskrsnuće Isusa Krista. Prema Evanđeljima, taj je događaj bio u okvirima ondašnje židovske Pashe. Zato se, poput toga blagdana, slavi u doba punog Mjeseca, prvoga nakon proljetne ravnodnevice.

Osobitu draž Uskrsa spada jutarnji blagoslov jela koji se u našim krajevima obavlja na Veliku subotu. U košaru se najprije stavi salveta, a zatim raznolika hrana koja se pokrije čistom “krpom”. Od hrane se obično na blagoslov nosi: pršut, pečenica, kobasice, jaja i svježi domaći sir, vino ili rakija, luk, sol i posvetališće, ponekad se za djecu ubaci i kolač ili neki drugi slatkiš.

Ovako posvećena hrana u našim krajevima imala je posebnu važnost, npr. moralo se posebno paziti da mrvice posvećene hrane ne padnu na pod. Vjerujemo da će se svi složiti da posvećena hrana koja bi se jela na sam Uskrs ima neki posebni, ukusniji okus.

Nakon čestitanja Uskrsa ukućanima i obilnog doručka slijedi ”tucanje jajima”. Prije toga jaja je trebalo ofarbati, ukrasiti a najbolje je ako to uradite od prirodnih boja. Oni koji bi to znali kasnije bi jaja ukrasili nekim oštrim predmetima, ugljenom i sl.

 

U našim krajevima jaja se uglavnom farbaju uz pomoć prirodnih sirovina kao što su ljuska crvenog luka te kopriva. Poneki koriste i industrijske boje no svi znamo koliko takva kemijska boja možće biti štetna za zdravlje ako se jaje kasnije pojede. Postupak kako ofarbati jaja lukom možete pronaći ovdje.

Tucanje jajima jedan je od najstarijih uskrsnih običaja i posebno je popularan među djecom. U nekim tekstovima se navodi da se “tucanje jajima” spominje još u 14. stoljeću i prakticira se u cijeloj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Da bi jaja bila tvrđa, djeca u Podgradini bi znala tjedan dana prije Uskrsa, jaja zakopavati u obližnjom potoku koji teče kroz selo. Vjerovalo se da će jaja od hladne vode postati tvrđa. Za tucanje u prošlosti više su se koristila sirova jaja dok je danas obrnuto, uglavnom se ”tuca” sa kuhanim i ofarbanim jajima.

Djeca bi se razletjela po selu tražeći druge koji žele oprobati svoja ukrašena jaja. Kad bi se sreli, borci bi izazvali jedan drugoga da utvrde čija” jaja su tvrđa”. Pobjednik bi kao nagradu imao pravo ”odnijeti” jaje poraženom.

Cijeli dan protekao bi u nekom posebnom blagdanskom ozračju i veselju.

Sretan vam i blagosovljen Uskrs!!!

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)