MZ PODHUM: Dok jedni prekomjerno troše besplatnu vodu drugi je nemaju nikako

S dolaskom ljeta i vrućih dana u veći dio sela Mjesne zajednice Podhum dolaze i problemi s vodom. Ništa novo, rekli bi mještani ovih sela, problem je to koji se vuče godinama pa i desetljećima.
Sela Podhum, Podgradina, Vržerale i Bilo Polje vodom se snabdijevaju iz jezera Mandek (Val) vodovodom koji je izgrađen početkom sedamdesetih godina. Vodovod je prvotno bio izgrađen za potrebe izgradnje Buškog jezera i kamenoloma u Podgradini. Postupno su se na vodovod priključila i spomenuta sela.

Danas su kancerogene azbestne cijevi dotrajale dok su gubitci vode ogromni. Vodovod je van sustava, ne naplaćuje se pa ga samim time nitko i ne održava. Kako se voda ne naplaćuje sveprisutan je problem prekomjerne potrošnje vode za razne potrebe, od zalijevanja vrta, krumpira, njiva, travnjaka… Oni koji su na nižoj nadmorskoj visini nemaju problem s vodom dok oni koji su na višoj nadmorskoj visini vodu često nemaju danima, dok ne padne kiša… Možete zamisliti kako je po ovoj vrućini i u vrijeme kada su radovi u građevini i poljoprivredi najaktivniji biti bez vode za osnovne životne potrebe. Nisu pomogle ni zamolbe i apeli mnogih podhumskih župnika na nedjeljnim misama svih ovih godina da se prestane s prekomjernim zalivanjem, da se postupi kršćanski i misli na susjede koji nemaju vode… Nažalost, bez efekta jer čim bi misa završila šprice bi nastavile prskati kao i dosad.

Postojala je inicijativa da brigu o vodovodu preuzme Komunalno poduzeće no bez uspjeha i dogovora jer onima koji su na nižoj visini, imaju i prekomjerno troše vodu ta opcija ne odgovara, jer tko će plaćati vodu koju sad imaju potpuno besplatno i to u neograničenim količinama. A što drugi nema vodu nikako to njih baš i ne zanima. U međuvremenu je u dijelu Mjesne zajednice Podhum izgrađen dio livanjskog prstenastog vodovoda koji nije u funkciji. S druge strane grad Livno svake godine od HEP-a dobiva određena sredstva koja bi ako ne sva onda bar dijelom trebala biti iskorištena za izgradnju infrastrukture u selima koja su najviše nastradala izgradnjom Buškog jezera, a to sela MZ Podhum svakako jesu. Vodovod bi u svakom slučaju trebao biti prioritet.

Na facebook stranici Sela Podhum mogli smo vidjeti da se u Podhumu uvode redukcije i da će vode biti samo od 16-19 sati. Zanimljivo je bilo pročitati podatak da 4 sela MZ Podhum koja koriste ovaj vodovod (Podhum, Podgradina, Vržerale, Bilo Polje) troše vode koliko i grad od 10000 stanovnika!!!

Da bi nelogičnost problema s vodom bila veća na kraju postavljamo i slike dva naša jezera (Buško jezero i Mandek) koja se nalaze na prostoru MZ Podhum.
Ostaje nam nada da će nova administracija Grada Livna riješiti ovaj problem na zadovoljstvo mještana.

Zahvaljujemo se čitatelju koji nam je poslao ovaj tekst.

Jezero Mandek (Val)

 

Buško jezero

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)