Goli vrh, napuštene košare i bunari | KAMEŠNICA

Video prikazuje uspon na Goli vrh, relativno nepoznati vrh na planini Kamešnici, visok 1200 metara nadmorske visine. Ovaj dio Kamešnice u prošlosti je bio pun života o čemu svjedoče brojne napuštene košare, stanovi i bunari koji su služili stočarima. Staza nije markirana, djelomično je zarasla pa je potreban oprez prilikom uspona. S Golog vrha se pruža predivan pogled prema Buškom jezeru, buškoblatskim selima, planinama Tušnici, Zavelimu, Biokovu, Vranu, Čvrsnici, Cincaru i Goliji…

Kamešnica je planina koja se nalazi na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, između Sinja u Zagori i Livna u Završju. Cjelokupan vršni greben s najvišim vrhovima Konj (1856 m n/v), Kurljaj (1809 mn/v) i Garjeta (1773 m n/v) se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s hrvatske strane Glavaš (1308 m n/v). Produžetak je Dinare a proteže se u dužini od prijevoja Vaganj na sjeverozapadu uz cijelu dužinu umjetnog Buškog jezera pa sve do Kamenskog.

Sam izraz Kamešnica često se upotrebljava i za jedan od vrhova Kamešnice, Kurljaj visok 1809 m/nv. No, najviši vrh Kamešnice je Konj sa nadmorskom visinom od 1856 metara. Sa Konja se pruža predivan pogled na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Za lijepa vremena se vide i otoci Jadranskog mora.

Video s ovog uspona na Goli vrh i obilaska starih napuštenih košara i bunara pogledajte ispod:

 

Više o planini kamešnici: Planina Kamešnica.

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)