FOTO: Hodočašće Gospi Sinjskoj preko Kamešnice

objavljeno u: Buškoblatski kraj, Vijesti | 0

Gospi Sinjskoj livnjaci tradicionalno hodočaste od davnih vremena. Ovim hodočasnicima cilj je prisustvovati 14.08.2010. na sv. Misi u 18h nakon koje se vraćaju kućama da bi sutra 15.08. u Župi Vidoši (Čajer) i po drugim župama proslavili Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Poznata su tri glavna puta kojima idu naši hodočasnici:

1. preko Vagnja kojim ide najveći broj ljudi,
2. preko Voštana i
3. nama najzanimljiviji put preko Kamešnice iz sela Podgradine.

Naravno postoje i drugi putovi ali njima uglavnom ide manji broj hodočasnika.

Put iz sela Podgradine preko Kamešnice do Sinja je najkraći (Podgradinjanima) od svih putova no sigurno je najzahtjevniji jer se dobar dio puta ide šumskim putovima koji su često zarasli. Ne treba zaboraviti i da se radi o velikom usponu dok se ne prijeđe na hrvatsku stranu Kamešnice kada puteljci postaju uglavnom strmi.

Župljani Župe Podhum uglavnom hodočaste preko Kamešnice polazeći iz sela Podgradine. Okupljanje je na izvoru Ozrni nakon kojega se lagano šumskim putovima nastavlja prema Fiskiji. Jako je važno da u svakoj grupi bude osoba koja je više puta prošla ovaj put jer se često dogodi da se pojedine grupe izgube na Poljanama (prostor iznad Fiskije na prijelazu na hrvatsku stranu Kamešnice) pa se dosta vremena i energije izgubi dok se vrate na pravi smjer. Kada se prođu Poljane uglavnom više nema problema što se tiče puta te je vrlo jednostavno doći do Lacinih korita pa zatim nastaviti kroz selo Otok preko Sinjskog polja sve do konačnog odrediša Sinja.

Po dolasku u Sinj nakon 9-10 sati zahtjevnog hoda, često po visokim temperaturama hodočasnici bi se najprije malo odmorili (odspavali) u parku u centru Sinja. Nakon odmora malo bi prošetali gradom, ispovjedili se te pričestili i spremno dočekali sv. Misu u 18 h.

Dio atmosfere sa hodočašća Gospi Sinjskoj ove godine možete pogledati ispod ovog teksta. Također donosimo i album iz 2010. godine:

Hodočašće Gospi Sinjskoj preko Kamešnice (2010.)

 

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)