ANKETA: Podržavate li ideju da se na ljeto 2018. organizira okupljanje svih Podgradinjana na Ozrni?

objavljeno u: Ankete | 0

Prije gotovo 50. godina, dakle sada već davne 1968. godine započela je izgradnja Buškog jezera, hidroakumulacije koju Hrvatska elektroprivreda (HEP) koristi za proizvodnju električne energije za vrijeme sušnih dana. Nažalost, ovaj veliki građevinski projekt pratilo je i prisilno izvlaštenje zemlje što je za posljedicu imalo masovno iseljavanje stanovništva ovog dijela Livanjskog polja jer je stanovništvo svoju egzistenciju osiguravalo uglavnom bavljenjem poljoprivredom i stočarstvom.

Podgradina je tada strašno demografski stradala jer je polovica stanovništva tada morala iseliti jer u novonastalim okolnostima bez zemlje nije mogla svojim obiteljima osigurati pristojan život.

Podgradinjani se tada sele u Hrvatsku, zemlje Europe (prije svih Njemačku, Austriju, Švicarsku) ali i u Ameriku, Kanadu i Australiju. Naravno, iseljavanja je bilo i u kasnijim godinama tako da danas diljem zemaljske kugle imamo bar pet Podgradina.

Tijekom fešte povodom uvođenja javne rasvjete u selo rodila se ideja o okupljanju svih Podgradinjana na ljeto 2018. godine. Prema prvim informacijama ideja je dobro prihvaćena. Ovom prilikom molimo i vas da odgovorite na postavljenu anketu koju možete naći ispod:

Podržavate li ideju da se 2018. na ljeto povodom 50 godina od izvlaštenja zemlje i masovnog iseljenja Podgradinjana zbog početka radova na izgradnji Buškog jezera 1968. godine organizira okupljanje svih Podgradinjana na izvoru Ozrni?

Organizacija ovakvog događaja nije jednostavna i zahtijevala bi uključenje u samu organizaciju većeg broja ljudi. Ukoliko ne bude dovoljno ljudi koji bi svojim volontiranjem pomogli da se ovaj događaj organizira, nažalost bez obzira na rezultate ankete isti neće biti organiziran.

Ukoliko podržavate ovu ideju i imate neke prijedloge ili ideje koje bi pomogle organizaciji ovog događaja javite nam se na:

 

Podijelite ovu vijest:

Facebook komentari

comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *